maanantai 12. tammikuuta 2015

Ensimmäiset hypyt Patulla

Eilen otettiin Patun kanssa meidän ensimmäiset yhteiset hypyt, ja tehtiin se turvallisesti oman valmentajan valvoessa. Matka maneesille oli oikeastaan yhtä tuskaa tuulen ja lumipyryn takia, mutta kaikki oli vaivan arvoista. Eikä maneesissa ollut edes yhtään kylmä.

Alkuverryteltiin itsenäisesti kaikissa askellajeissa. Patu oli tosi kiva ja rento verkassa, laukkaakin sain hyvin ratsastettua. Aluksi hypättiin pientä ristikkoa, joka oli keskellä kenttää niin että käännyttiin vuorotellen esteen päältä oikealle tai vasemmalle. Lähestyttiin estettä ravissa ja oli toivottavaa, että laukka nousisi esteen päällä. Patu alkoi heti tästäkin esteestä jo vähän kuumumaan, mutta sain sen pidettyä ravissa hyvin. Kun itse en jäänyt suuhun kiinni vaan muistin myödätä kunnolla, niin kaikki meni ihan hyvin. Hetken käveltiin ja sitten siirryttiin suhteutetulle linjalle, jonka pituus oli 16m. Puomeilla siihen tuli 5 askelta, niin aluksi esteilläkin kunnes Patu kuumeni hieman lisää :D Puomeilla kuitenkin tärkeimpänä seikkana oli, että kahdella ensimmäisellä askeleella täytyi pitää kiinni, ja loppua kohden pyrkiä myötäämään. Välillä onnistui hyvin, välillä taas ei niin hyvin. 




Puomit korotettiin pieniksi esteiksi vähitellen. Päädyttiin valmentajan kanssa siihen, että pyrin saamaan linjan väliin neljä askelta viiden sijaan, sillä viisi alkoi käydä vähän ahtaaksi ja olisin joutunut turhaan jarruttelemaan. Tosin yhden kerran vauhtia oli jo sen verran liikaa, että neljäkin meinasi käydä lyhyeksi... :D



Hypättiin pari kertaa linja vielä niin, että toinen osa oli pieni pysty. Lopuksi mentiin myös kerran se linja ehkä noin 40 cm okserilla. Patu oli todella innoissaan, se niin rakastaa hyppäämistä! On kyllä sääli että jänteet rajoittaa jonkun verran hyppäämistä, on Patu kuitenkin sen verran tykki. Ja valmentajankin mukaan korjaa itse paikat hyvin ja on todella tarkka jaloistaan. Onneksi kuitenkin päästään silloin tällöin pieniä esteitä, enkä usko että Patua haittaa niiden matala korkeus. Vauhtia oli ehkä välillä vähän liikaa, mutta pääasia että molemmilla (varsinkin Patulla) oli hauskaa!



8 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Aika huono kuolain Patulla, kannattaa varmaan etsiä jotain hevosystävällisempää. Mutta hyvä että remmi löytyy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enemmän se kuolaimen hevosystävällisyys on ratsastajan kädestä kiinni.. :) Kouluillessa käytetään niveltä, maastossa ja esteillä tuota olympiaa. Pyrin tietysti siihen ettei tarvittaisi vahvempaa kuolainta missään tilanteessa, mutta varsinkin esteillä yhteistyön ollessa näin alussa koen turvalliseksi pitää hiukan vahvempaa kuolainta.

      Poista
    2. Olet varmasti herkkäkätinen ratsastaja, mutta se ei muuta huonoa kuolainta yhtään paremmaksi. Olympia on kehitetty niin, että se tuo kokoaika painetta hevoseen. Se ei ole myöskään tarkka kuolain. Esimerkiksi jos pysäytät hevosen ja se pysähtyy, myötäät ohjista. Olympiassa paine kuitenkin jää päälle, vaikka myötäisit. Siinä on myös lukemattomia muitakin huonoja ominaisuuksia, minkä takia ammattilaiset eivät niihin pitkälti koskekaan, enkä minäkään. Olympiaa on verrattu jopa yhtä kovaksi kuin kanki, sillä sen ominaisuudet tekevät siitä niin kovan ja epämiellyttävän hevoselle.
      Jos koet tarvitsevasi enemmän kontrollia, tee se hevosta kuunnellen. Baucher tai kimblewick olisi varmaan hyvä valinta.

      Poista
    3. Tiedän kyllä olympian huonot puolet ja niin tietää valmentajanikin. Ollaan mietitty kyllä jotain muutakin kuolainta, en ole vaan vielä päättänyt mikä olisi kokeilemisen arvoinen. :) Baucher ei Patulla oikein toimi, se meiltä löytyy jo. Kimblewick voisi olla hyvä, harmi vaan kun kuolaimet on kuitenkin usean kymmentä euroa ja minulla ei rahaa tällä hetkellä ole niihin käyttää.

      Poista
    4. Ja muistutan kuitenkin että olympia on ollut käytössä patulla vain esteillä eli toisin sanoen pari kertaa vuodessa :) baucher ei ainakaan sovi yhtään paremmin, eli hevosta ollaan kyllä kuunneltu. Ihan mielenkiinnosta haluan kysyä, että miten olympian paine jää aina päälle? Olen itse ymmärtänyt että sen hitaus on suurin ongelma, kun myötäys tulee myöhässä.

      Poista
    5. Niin ja siis maastossa etenkin pinjalla käytössä, mutta käynnissä mennään koko ajan melkein löysällä ohjalla ja tällöinhän ei kuolaimesta painetta tule. Tietenkin olisi monta ystävällisempää kuolainta, mutta baucher ei ainakaan se ole kun siitä ei ole mitään apua tällä hevosella.

      Poista
    6. Ja vielä kolmas kommentti kun ei muista kaikkea laittaa samaan :D mutta mielestäni kuitenkin satunnaisessa käytössä on ollut parempi laittaa olympia jonka kanssa ei tarvitse olla koko aikaa kiinni suussa kuin normaali nivel, jolla ei esim. esteillä saa mitään tapahtumaan ensimmäiseen kierrokseen esteen jälkeen :D

      Poista